8. dubna 2014

Knihy, které jsou něčím vyjímečné

Týdenní meme, které vytvořila The Broke and the Bookish.

Mnoho knih má v sobě něco, co je od těch ostatních odlišuje. Nemusí to být jen styl jakým je kniha napsána, ale také samotný pocit, který jsme při čtení či po dočtení knížky měli. Přiznám se, že jsem měla trochu problém s vybráním knížek. Hodně totiž záleží na tom kolik, kdo přečetl knížek v daném žánru. Já jsem, oproti jiným, těch knížek zase tolik nepřečela, ale poslední dobou začínám být nějaká přísná a moc mě toho z míry nevyvede a proto se z top ten stalo top five, alepoň pro tentokrát.

Harry Potter - J. K. Rowling
Série o mladém čaroději, který přežil kletbu smrti, Harrym Potterovi se dotkla srdcí mnoha lidí - ne jen dětí a dospívajících, ale i dospělých. Kdo by nechtěl číst o světě plném kouzel, magických bytostí a jednom chlapci, který je předurčen postavit se Pánu Zla. Autorce se povedlo to, o co se všichni autoři snaží a v obrovském měřítku. Harry Potter má neskutečné množství fanoušků ať už je to zásluha knih, filmů nebo rovnou obojího.

Jeho temné esence - Philip Pullman
Další úžasná série knih. Knihy jsem četla, když jsem byla mladší (mohlo mi být tak čtrnáct) a doslova mě uchvátila. Milovala jsem na ní snad všechno a každá z těch věcí mi přišla mimořádná - ať už se jednalo o prostředí, postavy nebo dějovou linku. Dokonce jsem strašně, ale strašně chtěla mít svého vlastního daemona.

Hostitel - Stephenie Meyer
Když někdo řekne mimozemšťan, tak si většina z nás představí zelené mužíčky (nebo alespoň kdysi to tak bylo). V Hostiteli mimozemšťan zelené mužíčky nepřipomíná ani vzdáleně. Je to duše. V tom tkví jedinečnost téhle knihy. V duších, jejich aplikací do nás a také tím, že bojovat s nimi dokáže jen dívka s velmi pevnou vůlí žít a ochránit svého mladšího brášku.

Farma zvířat - George Orwell
Tohle je kniha, kterou jsem četla v rámci povinné četby a neskutečně se mi dostala pod kůži. A jedinečná je pro mě tím, že je to taková pohádka pro dospělé. Je v ní neskutečné množství narážek na Stalina a jeho politiku. 


 
Jsem roztříštěná - Tahereh Mafi
Z téhle série jsem ještě, žádnou knížku nečetla, ale ani já nemohu autorce upřítít to, že píše opravdu jedinečným způsobem. Její přeškrtávání slov a vět jsem ještě v žádné knize neviděla. Myslím, že to nesedne každému.


Četli jste nějakou z uvedených knih? Co si o nich myslíte? 
A které knihy jsou vyjímečné pro vás?

6 komentářů:

  1. Harry Potter a Hostitel jsou skvělé knihy :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já četla jen HP a to je prostě nej, celý moje dětství :)

    OdpovědětVymazat
  3. Harry Potter je legenda mezi knihami a je to jedna z mých nejvíce srdečních záležitostí. v závěsu za ním Hostitel, tahle kniha je skvost, už jsem ji četla 3x a těším se, až si ji zase někdy budu číst. filmová podoba mě maximálně naštvala, ale hlavní je, že kniha je kniha :-) no a Roztříštěná je absolutně skvělá. sice se tam dá najít pár "jasných" věcí, koneckonců je to dystopie + young adult, ale styl psaní Tahereh Mafi je tak originální, procítěný a nutící u čtení pořád přemýšlet, že tuto sérii prostě chvílím kudy chodím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Anne Leyyd: Mě se filmová podoba Hostitele docela líbila :) ale zase jsem dlouho nečetla tu knížku (musím ji znovu přečíst).
    O Roztříštěné slyším ze všech stran, ale bojím se právě těch přeškrtaných částí, nevím jestli mi to sedne. Ale když nad tím tak přemýšlím, když to nezkusím, mohla bych toho nevědomky litovat :D

    OdpovědětVymazat
  5. Na Harrym jsem vyrůstala a má pro mě taky výjimečnou hodnotu. Potom třeba knihy Agathy Christie, které mě vrátily zpět ke čtení, i když každá kniha je pro mě něčím jedinečná, tím, jak jsem jí získala, jak se mi líbila, koho co mi připomíná a podobně :)

    OdpovědětVymazat
  6. mě právě ty přeškrtané části sedly perfektně. vyjadřují totiž to, co si Juliette myslí, ale ví, že by si to tak myslet neměla, nebo že na tohle by myslet neměla. což mi připomíná mě - a vlastně bych řekla každého z nás, protože si má za to že i my někdy myslíme na to, nač bychom myslet neměli a třeba je fajn, že to Tahereh takhle "škrtla", protože my bychom v té své hlavě měli škrtat taky, abychom tam neměli různé... ehm... smetí :-)

    ale však uvidíš ;-) třeba ti to nakonec sedne. jako upřímně - ten příběh je v něčem opravdu jasný a nějak extra nepřekvapí (dystopie + young adult), ale třeba styl psaní, psychologická propracovanost postav, humor... to mi tam přijde strašně originální, což mi z Roztříštěné udělalo nezapomenutelnou sérii. no, a z Warnera jsem byla na mraky :-) v 1. díle jsem ho nenáviděla a v tom 2.? když řeknu, že se teď řadím k týmu Warner, tak to asi mluví za všechno :D naprosto neskutečná, neuvěřitelně silně propracovaná postava ;-)

    jsem opravdu zvědavá, co na to řekneš ;-)

    OdpovědětVymazat