12. srpna 2014

Recenze - Prokletí titánů

Název: Prokletí titánů
Autor: Rick Riordan 
Knižní série: Percy Jackson
Díl: 3
Počet stran: 336
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: říjen 2010
Anotace: Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš… Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš… Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?
Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa. Vezmeme tě s sebou, chceš?

----------------------------------------------------------

Percy Jackson je zpátky, ale Annabeth zmizela! Percy se spolu s ostatními vydává na záchranou misi, ve které chtějí zachránit nejen Annabeth, ale také bohyni Artemis. Jenže to nebude tak jednoduché. Na cestu se spolu s Percym vydávají i Lovkyně (Artemisiny nesmrtelné služebnice), které opovrhují mužským pohlavím. A jak všichni víme, Percy je kluk. 

Ve třetím díle Percyho Jacksona se setkáváme s několika novými postavami např. s bohyní Artemis a jejími Lovkyněmi, ale potkáme i Apollona. A musím přiznat, že Apollona jsem si hodně oblíbila. Vypadá jako bůh na správném místě! Jasně, asi je trochu nezodpovědný a jeho ego dosahuje závratných výšin, ale právě u něj mi to vůbec nevadí. 
I když jsou hlavní postavy ještě děti, tak si myslím, že pomalu začínají dospívat a vyzrávat. Což je samozřejmě velké plus. 

Je to vlastně poprvé u této série, co jsem jako první neviděla film (ještě ani není natočený), ale nejprve četla knížku. O to víc jsem se na její čtení těšila a jsem ráda, že mě nezklamala.

 

Mytologii a zvláště tu řeckou miluji a čtu ji s velkou radostí. A Percy Jackson je jí více než plný. A v každém dalším díle se dozvídáme o řecký bájích a mýtech něco víc. V tom třetím poznáváme Apollona, Artemis a její Lovkyně. Já jsem si o nich přečetla moc ráda, protože právě o těchto postavách si z řeckých mýtů pamatuji jen úplně základní informace. Knížka se čte moc pěkně a její čtení rychle odsýpá. Já si její čtení užila. 
Také se mi zdá, že se tu pomalu rodí romantická zápletka. Vážně bych nebyla překvapena, kdyby se v dalším díle dali věci do pohybu (v romantickém smyslu). Ale je tu také hodně akce i špetka humoru, takže se určitě nebude nudit. Sama jsem zjistila, že se vtipů v této sérii směji čím dál častěji. Bohužel to bylo stále trochu předvidatelné, ale nebylo to zas ta strašné. 

A abych to nějak shrnula - Prokletí titánů se mi zatím líbilo nejvíce. Postavy pomalu dospívají a příběh jako takový se odvíjí zajímavým směrem. Navíc zbožňuju řeckou mytologii a pokud ji máte také rádi, tak Percyho Jacksona určitě doporučuji přečíst. Neskutečně se těším až se vrhnu na další díl! 


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Fragment.

4 komentáře:

  1. Já mám strašně ráda všechny díly. Připadá mi úžasně zakomponovat bohy do skutečného světa. A třetí díl není výjimkou a ještě se tu setkáváme s novými postavami, což je taky plus. :) Souhlasím s recenzí, jen bych si knihu asi jako nejoblíbenější. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nápad s bohy ve skutečném světě se mi taky líbí! Moc se těším na čtení dalšího dílu, jsem zvědavá jak to s Percym bude dál :)

      Vymazat
  2. Já jsem tuto knihu nečetla ale viděla jsem film (první díl)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím si Fragmentu napsat o jeden výtisk, chci si to přečíst moc a moc :)

    OdpovědětVymazat