16. prosince 2014

Recenze - Šifra mistra Leonarda

Název: Šifra mistra Leonarda
Autor: Dan Brown
Knižní série: Robert Langdon
Díl: 2
Počet stran: 511
Překlad: Zdík dušek
Nakladatelství: Metafora
Datum vydání: 2003
Anotace: Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila.
Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo.
Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…

----------------------------------------------------------

V Louvru byl zavražděn velice uznávaný člověk, Jacques Sauniére, správce muzea. Jenže Sauniére střežil tajemství a podle všeho je poslední, kdo o něm ví, proto se ještě před svou smrtí rozhodne napsat šifru, která toho kdo ji rozluští zavede právě k tomuto střeženému tajemství. 
Díky této šifře se Robert Langdon stává jediným podezřelým. A aby "očistil" své jméno rozhodne se utéct na ambasádu a poté spolu s vnučkou zavražděného, Sophie Neveuovou, vyřešit šifru. Bohužel ale všechno nejde podle plánů...

   
Na Šifru mistra Leonarda jsem ještě před přečtením našla velké množství rozporuplných recenzí a podstatná část z nich nebyla zrovna hezké čtení. To je také důvod proč jsem na tuto knihu byla tak zvědavá. Chtěla jsem si na ni udělat vlastní názor a navíc jsem četla první knihu ze série o Robertu Langdonovi, Andělé a démoni. Říkala jsem si, že tahle knížka přeci nemůže být tak špatná, aby po ní takovým to způsobem plivali. Samozřejmě se jsou tu nějaké ty klady, ale i zápory.

Začala bych z té lepší stránky, tedy s těmi věcmi které se mi na Šifře mistra Leonarda líbily. 
Dan Brown píše velice poutavě a toto knížku tak hltáte neuvěřitelnou rychlostí. Ani se mi nezdálo, že by se příliš zabýval zbytečnostmi. Ne, Dan Brown píše přímo k věci. 
Jedním z hlavních témat této knihy je náboženství a církev. A mně, přestože nejsem věřící, přijde historie náboženství zajímavá, i když poněkud krutá. Náboženství tu jde ruku v ruce s konspirační teorií. Právě tento aspekt knihy je pro mně nejzajímavější. 


Co se týče symbolů, tak ty také nebyly špatné a sem tam jsem se i chytala (jen vyjímečně). Šifry Jacquese Sauniéreho jsem se snažila vyřešit spolu s Robertem a pravděpodobně ani nemusím říkat, že jako symbolog bych stála za starou belu. Symbolů, metafor a různých šifer je v této knize takové množství, že se v nich člověk snadno ztratí.  

V jednom ohledu pro mě byla Šifra mistra Leonarda neuspokojivá a tím je konec. Ano, všechno se nějakým způsobem vyřešilo, ale samotný konec a vyvrcholení této knihy mi prostě nestačilo. Konec ve mně vzbudil zvědavost, ale už ji neukojil. 

Celkově je tato kniha velice povedeným kouskem, který určitě doporučuji přečíst. 

5 komentářů:

  1. Stejně jako ty jsem na knihu četla spoustu odlišných recenzí. Jeden vychvaluje a druhý zase proklíná. Bohužel jsem se ještě nedostala k tomu, abych si udělala vlastní názor, ale asi bych co nejdřív měla. Ta kniha ve mě vzbuzuje zvědavost :) A krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, každý máme svůj vkus a svůj názor. Šifru si určitě někdy přečti, musím ale uznat, že Andělé a démoni byli ještě o malý kousíček lepší :D Děkuju!

      Vymazat
  2. Tuto knihu si chci už delší dobu přečíst, ale vždy si myslím že mě nebude bavit. Asi to risknu a zkusím jí.

    OdpovědětVymazat
  3. sifra se mi rozhodne libila nejvic z prvnich tri knih :-)

    OdpovědětVymazat