8. dubna 2015

Recenze - Úder půlnoci

Název: Úder půlnoci
Autor: Laurell K. Hamilton
Knižní série: Merry Gentry
Díl: 4
Počet stran: 362
Překlad: Dominika Moulíková
Nakladatelství: Epocha
Datum vydání: září 2014
Anotace: Princezna Meredith, dědička Temného trůnu, pracovala několik let jako soukromé očko v Los Angeles. Její teta, královna Vzduchu a Temnoty, jí nabídla svůj trůn za podmínky, že počne dítě dřív než její bratranec Cel. Závod o stvoření nového života je však zároveň bojem o holý život. Cel má mnoho přívrženců, kteří se neštítí ničeho, ani vraždy. Zatímco se Merry snaží otěhotnět s královskými strážci, v Říši kouzel dojde k několika vraždám a atentátům. A Merry provede něco dosud neslýchaného ‒ přizve k vyšetřování do Říše kouzel lidskou policii. 
Merry je potomek pěti bohů plodnosti, přesto se jí zatím nedaří otěhotnět. Je nucena přizvat do svého lože i muže, jejichž loajalitou si není jistá. Bohyně však využívá Merry pro své vlastní plány a s každým dalším Mereditiným milováním se probouzí dlouho zapomenutá magie, která nejenže posiluje schopnosti jejích milenců, ale mění i celou Říši kouzel. A to se nemusí všem líbit

----------------------------------------------------------

Princezna Meredith málem přišla o život. A přestože je jasné, kdo za tímto útokem stál, nemohou nic dělat. Ale protože se tento útok odehrál před zraky lidí, je potřeba uspořádat tiskovou konferenci, kde Merry odpoví na všechny otázky. Tiskovka se koná v Říši kouzel. Vše šlo poměrně hladce, ale to jen do doby než našli zavražděnou sidhe a jednoho z reportérů. 
Pro Merry se stává prioritou vyřešení těchto vražd a proto se rozhodne přizvat lidské policisty spolu s jejich technikou k tomuto případu. Jenže ne všichni sidhe s tím souhlasí.

Tentokrát vynechám nějakou větší charakteristiku postav, protože to bych vlastně znovu psala to stejné, co v recenzích na předcházející díly. 
V Úderu půlnoci opět přibylo poměrně velké množství nových postav a Merry rozšiřuje, už tak dost velký harém. Navíc jsem měla trochu problém se v postavách orientovat. Neuškodilo by kdyby jejich řady o něco prořídly.

Po přečtení předchozího dílu jsem byla vážně zvědavá s čím autorka ještě přijde a musím říct, že jsem vůbec nebyla zklamaná. Čtvrtý díl ze série o Merry Gentry se totiž líbil zatím nejvíc. Je sice pravda, že k této knize mám stále nějaké výhrady, ale ty nejsou zase až tak veliké.

Na začátku knihy vás jako obvykle čeká menší seznámení s tím, co se stalo v předchozích dílech (konkrétně tedy ve Svádění luny a s trochou Merryiny historie). Což je výhoda ve chvíli, kdy ty knihy čtete s většími odstupy. 
Úder půlnoci se mi četl velice dobře. Autorčin styl psaní je svižný a stránky rychle ubývají. Navíc se v téhle knížce pořád něco děje, ať už je to nějaká akce, sex (a že ho není málo), získávání a využívání nových sil nebo také politika fae. 

A jen jedno menší upozornění na konec. Tuhle knížku nebo vlastně jakoukoli knihu z této série doporučuji číst v bezpečí domova. Nikdy nevíte, kdo vám zrovna kouká přes rameno. A když někdo kouká, tak to obvykle bývá ve chvíli, kdy zrovna čtete nějakou "lechtivou" část. 

Za knihu na recenzi děkuji nakladatelství Epocha.

Žádné komentáře:

Okomentovat