4. ledna 2018

Recenze - Neboj se

Název: Neboj se
Autor: Lisa Gardner
Knižní série: D.D. Warrenová
Díl: 7
Počet stran: 368
Překlad: Tatjana Jandourková
Nakladatelství: Knižní klub
Datum vydání: leden 2014
Anotace: Když se začnu bát, otevřu dveře zlu.
Detektivka D.D. Warenová  přišla po setmění na místo činu. Zaslechla zavrzání podlaky, odněkud se ozývala tichá ukolébavka...a na víc už si nevzpomíná. Je vážně zraněná, trpí obrovskými bolestmi, není schopna pohnout levou rukou a nemůže se vrátit do práce, kterou tolik miluje. A taky se dozví, že ještě stihla vystřelit ze služební zbraně.
O šest týdnů později je nalezena další zavražděná dívka. Na místě jsou stejné rekvizity jako u předešlé vraždy: láhev šampaňského a červená růže. A jediná osoba, která se možná ocitla v blízkosti vraha je D.D. Warenová, jež si však není schopná vzpomenout na jediný detail z oné noci, kvůli které by mohla nyní tolik ztratit. To jediné, co může ale nyní udělat je "ničeho se nebát".

----------------------------------------------------------

Detektivka D.D. Warrenová řeší případ vraždy, kdy pachatel své oběti zabíjí u nich doma, dokonale se zbaví všech důkazů, používá rekvizity (šampaňské a růže) a své oběti znetvoří. Stáhne je totiž z kůže. D.D. na místě činů zůstane déle než by měla a to byla chyba. Připletla se do cesty vrahovi. D.D. si ale na nic z té noci nevzpomíná a navíc utrpěla Avulzní zlomeninou. Což je velmi bolestivé zranění. Její nadřízený jí doporučil odbornici na bolest, doktorce Adeline Glenové. Doktorce, která sama bolest necítí
Zatím co se D.D. snaží překonat svoji bolest za pomoci fyzioterapie a doktorky Glenové, tak vrah je stále na svobodě. Noviny mu i přes je nechutný způsob vražd přezdívá "vrah s růží", jehož metoda se podobá vraždám, které jsou se staly před 40-ti lety a spáchal je Harry Day, Adelinin otec.

Rodina Adeline je plná násilý. Jak už bylo zmíněno, tak její otec je Harry Day. Vrah, který své objeti mučil, stahoval z kůže a tu si následně nechával jako suvenýr. Ale také už je 40 let po smrti. Adeline má ovšem ještě sestru, která je otci až příliš podobná. Shana Day byla ve čtrnácti letech obviněna z brutální vraždy jen o dva roky mladšího chlapce. A stala se tak první nezletilou, která byla souzena jako dospělá a bylo ji uděleno doživotí. Rodina člověka poznamená. A i Adeline má z otce víc než je na první pohled patrné. 

"Melvin," prohodila jsem. 
"Co?" D. D. vzhlédla, v očích téměř divoký lesk. Pohled, který jsem ve své praxi viděla mnohokrát; pohled trpícího zvířete.
"Melvin," opakovala jsem klidně. "Myslím, že bystě měla pojmenovat svou bolest Melvin. Kurva, do hajzlu, Melvine. A kdykoli vás bude obtěžovat, křičte na něj. Nadávejte mu. Proč ne? Možná se skutečně budete cítit líp. Zjistíte, že když vaše já převezme nad Melvinem kontrolu, Melvin bude menší a vaše já silnějí. A není to právě to, co vám chybí? Pocit síly?"


Kniha začíná hned ve středu dění a to na prvním místě činu Vraha s růží. Dostáváme se tedy hned do děje. Přesto, abych pravdu řekla, mi chvilku trvalo než jsem se začeta.  Možná to bylo únavou a možná taky tím, že jsem jela autobuse a byl kolem trochu rozruch, ale možná taky něčím úplně jiným. Každopádně jakmile jsem se začetla tak jsem se od této knihy nemohla odtrhnout! Prostě potřebovala vědět, co se bude dít dál. A tentokrát už mi bylo jedno, že se mi zavíraly oči. Měla jsem několik typů na vraha a všechny se ukázaly jako špatné (překvapivě). Odhalení pro mě byl tedy trochu šok. Konec byl nečekaný, napínavý a nervyrvoucí.

Lisa Gardner napsala skvělý triller (detektivku), který je plný napětí, zajímavých zvratů a poměrně barvitých scén. Autorka dokáže barvitě vykreslit jednotlivé scény jako jsou například místa činů, což je na jednu stranu skvělé, ale na tu druhou ne až tak moc pro slabé žaludky.
Řekla bych, že vedlejším tématem této knihy je genetika vs. výchova. Přeci jen Adeline, jak už několikrát bylo zmíněno, nemá ve své genetické výbavě spoustu "dobrých" věcí. Protikladem její biologické rodiny je její adoptivní otec, ktery jí od tří let vychovával. Zajímavé téma pojato poměrně zajímavým způsobem.

Kdo jsem? Obyčejný zaměstnanec bezpečnostní agentury.
Jak vypadám? Nijak zvláštně. Světlehnědé kalhoty, modrá propínací košile, nízko posazená čepice s kšiltem.
Hlavní motiv? Jen dělám svou práci.
Cíl operace: Odvést pozornost vyšetřovatelů, vnést do věci zmatek.
Čistý zisk: Padoucha má každý rád.

Neboj se je již sedmým dílem ze série o detektivce D. D. Warrenové. Přičemž u nás vyšly pouze čtyři díly - Smrtící samota (první), Úkryt (druhý), Chyť mě (šestý) a právě Neboj se. Na slovensku vyšel ještě pátý díl. V České republice už ale pravděpodbně další díl nevyjde. Před nějakou dobou jsem se ptala na pokračování v Knižním klubu a tam bylo řečeno, že další díly neplánují. Za tu dobu se to ale mohlo změnit. Bohužel o tom pochybuji a proto jsem se rozhodla číst tuto sérii od začátku v angličtině. Podle mě to totiž stojí za to!

2 komentáře:

  1. A to nevadí, že třeba třetí, čtvrtý díl tady nemáme? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče příběhu, tak to nevadí. Dá se to číst i bez přečtení předešlých dílů. Ale mě osobně to neskutečně štve :D Četla jsem i šestku a ty knížky jsou výborný! Takže jsem se rozhodla, že to budu číst v angličtině a první dvě už mám objednané :)

      Vymazat